Onder dit hoofdstuk ziet u de verschillende foto's en ansichtkaarten met betrekking tot de dodendraad en grens Nederland-België. Ik kan helaas niet altijd duidelijk maken waar het precies is daar er veel foto's zijn zonder aantekeningen en men dus aan de hand van locatie objecten moet bepalen waar het is. Dit is na ruim 100 jaar een behoorlijk moeilijke opgave daar Google street view nog niet bestond en de locatie inmiddels zodanig veranderd zijn of soms compleet verdwenen zijn.

Klik op de navigatiebalk hierboven om naar de locatie van uw keuze te gaan.

Door de Duitsers uitgebracht kaartje met betrekking tot de dodendraad.Niet alleen Belgen sneuvelden aan de draad zoals ook te zien is aan dit Bidprentje.

Bidprentje is van een Duitse militair die omgekomen is door een ongeval aan de dodendraad. Het ongeval is gebeurd aan de grens bij Reckheim (Rekem, deelgemeente Lanaken). Deze militair was lid van het 1. Landsturm Infanterie Batallion (Stab Landsturm Infanterie Batallion Schwerin 2.Kompagnie). Hij ligt begraven in Lommel.Dat grensoverschrijding zwaar werd bestraft moge duidelijk zijn als men deze mededeling leest. Dit is slechts het Nederlandstalige gedeelte van een 3-talige poster. De mededelingen werden meestal in Het Duits en Nederlands gepubliceerd. Voor sommige gebieden ook in het Frans zoals dat bij deze hele poster het geval is.Twee smokkelaars gepakt op Nederlands grondgebied. Foto is in scene gezet maar het was wel degelijk een taak voor Nederlandse militairen om deze mensen op te pakken.