Op de foto een aantal gemobiliseerde militairen voor een stoomtram. Deze stoomtram was onderdeel van de ZVTM (Zeeuws-Vlaamse Tramweg-Maatschappij N.V.) De Maatschappij was actief van 1911 tot 1978. De betreffende Stoomtram op deze foto is de ZVTM 3 (er waren 2 locomotieven die het nummer 3 droegen). Foto is gemaakt te Drieschouwen in Axel.Foto genomen op 8 november 1917 in Axel. Het betreft de woningen naast de gasfabriek die toen in Axel stond. De schade was aanzienlijk. In 1919 heeft de Engelse regering toegegeven verantwoordelijk te zijn voor dit (mis)bombardement. Hieronder het relaas zoals het in de krant stond vermeld.

 

Hedenmorgen om ongeveer half vier heeft een vliegtuig van onbekende nationaliteit een bom geworpen op tien meter afstand van de gasfabriek te Axel. Het waterreservoir werd dusdanig beschadigd, dat het onbruikbaar is, zodat de gastoevoer is afgesneden. Het huis van de directeur van de fabriek werd ook beschadigd. Door scherven zijn twee vrouwen niet levensgevaarlijk gewond. Het vliegtuig, dat hevig beschoten werd, verdween naar het zuidwesten.

 

Omstreeks dezelfde tijd zijn ook twee bommen geworpen op Sas van Gent, nabij de suikerfabriek van de heer Malotaux. Een in het kanaal liggend Rijnschip werd beschadigd, en drie werklieden van de suikerfabriek zijn door scherven gewond. Van andere zijde wordt ons gemeld: De waterketel van de gasfabriek te Axel is door de bom gesprongen; het water bruiste eruit. Behalve aan de fabriek werd grote schade aangericht aan de woning van de directeur en aan een 12-tal andere gebouwen, waarvan de daken wegsloegen.

 

Het aantal gebroken ruiten is zeer groot. Een bejaarde vrouw, die in haar woning te bed lag, werd ernstig aan de keel gewond; een scherf van de bom was door een buiten- en een binnenmuur heengeslagen. Van een 30- jarige vrouw, die uit een venster keek, werden drie vingers afgeslagen. Na eerst te zijn weggevlogen, kwam het vliegtuig even later weer boven Axel; het werd toen door militairen hevig onder vuur genomen, waarop het voorgoed verdween.

 

De opschudding en de schrik in het plaatsje waren zeer groot.  Op 5 Juni 1915 kwam er bij Axel een Engels vliegtuig na een noodlanding terecht op een weiland. Het ging om de BE2c 1677 met een motor type Renault van 70 pk van 8 Sqn RFC , met aan boord Captain Ladyson  en Lt. Morel. Vliegtuig werd LA24 in de Nederlandse luchtmacht, afgeschreven op 24/5/1917 na een crash. Met dank aan Eddy Lambrecht voor de technische informatie en gegevens van het vliegtuig.

Stukje uit het Utrechts Nieuwsblad van Maandag 7 Juni 1915.Fotokaart van het bezoek van koningin Wilhelmina aan Axel op 13 September. Axel was onderdeel van haar rondreis door Zeeuws Vlaanderen waarbij ze ook andere plaatsen aandeed zoals Terneuzen, Sluiskil, Hulst en Zaamslag. Ze werd verwelkomt in Axel door burgemeester den Hollander en deed in Axel een inspectie van de troepen die daar gestationeerd waren.